Bergen Lufthavn, Flesland (BGO)
Av Tom Gulbrandsen (tekst og foto)
Generelt

Bergen Lufthavn ligger i bydelen Ytrebygda i Bergen kommune ca 30 min fra sentrum. Her er det innenriks og en stadig økende utenriks satsning og om sommeren er det mulighet for å møte på par større fly som Thomas Cook som kommer med A330 og SAS som dukker opp med A340 fra NRT noen lørdager. Pluss mye Nordsjøtrafikk med helikoptere. Helikopter typene man møter er S-92 og Superpuma. Med litt hell er det mulighet å treffe på touch & go med Hercules og awacks også.1. Mestaplassen ***

Plassen fikk navnet etter da Mesta kjørte fyllmasse fra noen prosjekter og dumpet det her. Plassen gir ypperlige foto både ved landing og take-off retning syd (RWY 35). Fotomulighet etter lysforholdet er det en anbefalt plass etter kl 13. Plassen er også et sted for kun telefoto. En 737 får du et brukbart sideprofil av ved bruk av 135mm (200mm om man har fullformat kamera).

Tilkomst: Kan være vrient, men er sjelden problemer! Dette er en grunneier sin vei og eiendom respekter dette ved å etterlate bilen ved et forsvarlig sted i nærheten av veien og spaser noen min opp da dette er en grusvei som gjør det vanskelig å kjøre forbi hverandre og ta med søpla om det blir noe da gunneier har vært plaget av dette og det er avgjørende vi får benytte plassen vidre. Kollektivt er det mulighet å ta hurtigbåt fra Bergen med både Tide. Buss man-fre tar man linje 57. (Bussen er mye billigere, men tar lenger tid, båt tar 30 min)
Fotovinkler: Ank/avg/taxi mot syd pluss sideprofil og terminal i ca 100mm+, jo mer jo bedre Et minus med plassen er at den gror igjen av vegetasjonen som gror seg høyere for hvert år.
Mest trafikk: Man-fre om morgen og ettermiddagen.2. Grimstad *

På Grimstad trekker mye ned p.g.a tilkomsten, men er et flott fotosted hvor du får flyene under final tett på deg rett før de treffer banen på RWY 17. Du ser hele banen derfra.

Tilkomst: Meget vrient. Dette er et boligområde uten noen som helst mulighet for å parkere. Plassen ligger på en topp usjenert fra boligene, men er flere km å gå for å komme dit om man finner en fin plass langs veien etter en rett slette. Avkjøring mot Grimstad fra Søreide til et gartneri og buss-snuplassen og rett fram mot Kvitura. Derfra må man begynne å se etter et sted å parkere. Buss tar man linje 52 til Grimstad.
Fotovinkler: Ankomst nordfra RWY 17. Ikke et anbefalt sted om man letter mot nord og mest anbefalt etter kl 13. Flyene er rimelig nærme, så her går det fint med alt fra 50mm og opp.
Mest trafikk: Man-fre om morgen og ettermiddagen3. Parkeringshuset ****

Her står man på det øverste planet av p-huset og har mye oversikt unntatt rett fram der terminalen er i veien. Det som trekker ned her er prisen på parkering og at det er mest telefoto forhold.

Tilkomst: Lett tilgjenglig! Flybussen til terminalen og buss man-fre tar man linje 57. og lørdager linje 56 til terminalen.
Fotovinkler: Her får man ank/avg fra både RWY 17 &35 og her 300mm+ et must pluss at man får litt terminal fra gate 21 og 31 pluss push fra par andre gates utover. Denne trafikken er mye nærmere enn RWY. Anbefalt om morningen og fram til 13-14 tiden.
Mest trafikk: Man-fre om morgen og ettermiddagenKart


Vis Bergen Lufthavn, Flesland i et større kart


Bidragsytere:
Tom Gulbrandsen