Aktuelle linker            

Avinor Stavanger

Flybussen Stavanger
Kolumbus
  


Stavanger Lufthavn, Sola (SVG)
Av Pål Reimund Skjold (tekst og foto)
Generelt

Stavanger Lufthavn ligger i Sola kommune ca 15 minutters kjøretur med bil fra Stavanger sentrum. Fra Sandnes og Stavanger kan du benytte Flybussen eller rutebuss nr. 9 fra Stavanger og Sandnes sentrum via Tananger.

Lufthavnen har i tilegg til innenlands og utenlands ruteflytrafikk også: helikoptertrafikk til oljeinstallasjoner i Nordsjøen. 330 Skvadronen har base med Sea-King redningshelikopter på Sola flystasjon.
1. Solastranden ****

Ved Solastranden kan man parkere i enden av vestbanen og ta foto av helikoptertrafikk som nytter denne banen til avganger og landinger. Fly benytter sjelden Øst-Vestbanen, Østbanen har ikke ILS og går over tettbygd strøk. Banene benyttes dog ofte av en del mindre maskiner til og fra England, Aberdeen og Newcastle flygninger med Dash-8 fra Widerøe, samt Saab 2000 og J-41 fra Eastern Airways.

Adkomst: Lett tilgjengelig. Parkering ved stranden i enden av Vestbanen.
Fotovinkler: Man kan ta foto i to hovedretninger, inn mot selve banen og ut mot havet.
Mest Trafikk: Tilbringerhelikoptrene flyr i "waves", eller bølger. Rundt klokken 8 er er første avganger, inn og ut igjen rundt klokken 11, og siste bølge rundt klokken 15. Mest trafikk på tirsdager, tidlig i uken om været er godt, mindre trafikk i slutten av uken om dagene før har vært godværsdager. Likevel daglige flygninger til alle de store innstallasjoner. Helikoptrene oppreres for oljeselskap eller inngår i en såkalt helikopterpool.2. Spottetårnet *****

Spottertårnet står ved vakten, foran hovedporten til flyplassen på sivil side. Dette er definitivt det beste spotterstedet ved Stavanger Lufthavn, Sola. Herfra ser man alt av fly som lander og tar av på Nord-Sør banen (Rwy 18/36), samt taksende trafikk til og fra nordeneden av rullebanen og til terminalen.

Adkomst: Lett tilgjengelig. Parkering ved porten.
Fotovinkler: Mot sør, vest og nord.
Mest Trafikk: I rushtiden, tidlig morgen i 6-8 tiden samt ettermiddag 16-17 tiden. Fredag ettermiddag samt søndag andre halvdel av dagen.Kart


Vis Stavanger Airport, Sola i et større kart


Bidragsytere:
    Pål Reimund Skjold.